Zabbix 6.2 zlepšuje správu konfigurácie a výkon pre veľké inštancie Zabbixu


Spoločnosť Zabbix LLC vydáva svoju najnovšiu hlavnú verziu - Zabbix 6.2.  Prináša množstvo nových funkcií, ako napríklad možnosť manuálneho potlačenia problémov, oficiálnu šablónu AWS EC2, rozšírené monitorovanie VMware, vylepšené prehliadanie hostov a ďalšie významné vylepšenia.

Vzhľadom na to, že inštancie Zabbix sú nasadzované po celom svete pre mnoho rôznych prípadov použitia a infraštruktúr rôznych veľkostí, cieľom verzie Zabbix 6.2 je priniesť vylepšenia v správe konfigurácie Zabbix a zvýšiť výkon na veľkých inštanciách Zabbix. Najnovšia verzia 6.2 navyše zvyšuje flexibilitu viacerých existujúcich funkcií, čím podporuje mnoho nových možností použitia. 

Medzi najvýznamnejšie funkcie pridané vo verzii Zabbix 6.2 patria:

Vylepšenia výkonu Zabbixu a interné zmeny

V spôsobe, akým Zabbix vykonáva aktualizácie konfigurácie, boli vykonané významné zmeny v návrhu. Najnovšie vydanie pridáva podporu prírastkových aktualizácií konfigurácie, čo môže výrazne zlepšiť výkon veľkých inštancií Zabbixu. V rámci interných zmien dizajnu bola implementovaná aj nová vyrovnávacia pamäť pre používateľské makrá. Prepracovaný dizajn ukladania používateľských makier do vyrovnávacej pamäte, môže tiež priniesť podstatné zlepšenie výkonu inštancií Zabbix rôznych veľkostí. Okrem toho sa teraz nové položky kontrolujú už do jednej minúty po ich vytvorení, čím sa zlepšuje práca pri riešení problémov a celkových pracovných postupov monitoringu - tzv. Monitoring workflows.

Možnosť potlačiť nerelevantné problémy

Administrátori Zabbixu môžu teraz znížiť rušivé nadbytočné hlásenia v zoznamoch pomocou potlačenia nerelevantných problémov Zabbixu na určitý čas alebo do manuálneho odstránenia. Akčné operácie spojené s potlačenými problémami budú pozastavené, kým sa neodstránia potlačené hlásenia problémov.

Podpora CyberArk vault (trezoru) na ukladanie tajných údajov

V Zabbixe 6.2 pribudla oficiálna podpora zabezpečeného úložiska v trezore CyberArk (okrem už predtým podporovaného trezora HashiCorp). Nová funkcia umožňuje šifrovať pripojenia pomocou certifikátov z trezoru, zabezpečiť prístupové údaje k databázam a citlivý obsah používateľských makier. Tiež podporuje konfiguráciu a čítanie z trezoru pre Zabbix prostredníctvom Zabbix API rozhrania.

Oficiálna šablóna AWS EC2

Oficiálna šablóna AWS EC2 umožňuje používateľom Zabbixu sledovať alarmy AWS EC2, zisťovať a monitorovať AWS EBS volumes a zbierať údaje o CPU, sieti, disku a množstve ďalších metrík EC2.

Okamžitá synchronizácia konfigurácie Zabbix proxy

Nová verzia 6.2 umožňuje okamžitú synchronizáciu konfigurácie monitoringu na Zabbix proxy pre aktívne a pasívne proxy servery - priamo z frontendu (grafického web rozhrania) Zabbix. Konfiguráciu monitoringu v Zabbix proxy serveri je teraz možné aktualizovať z časti Administration - Proxies (Administrácia - Proxy), alebo z príkazového riadku priamo na serveri Zabbix alebo pomocou Zabbix API.

Vylepšené ovládanie objavených host zariadení

Hosty objavené (vytvorené) z host prototypov teraz podporujú manuálnu úpravu šablón, značiek a používateľských makier. To sa dá ďalej využiť aj pri funkcii monitorovania VMware, kde je možné na objavené VMware hosty použiť aj rôzne vlastné šablóny.

Sledovanie stavu kontroly aktívnych agentov

Okrem stavu pasívneho agenta možno teraz v Zabbix frontende sledovať aj stav aktívneho agenta. Po nabehnutí na ikonu stavu rozhrania Zabbix agenta, môžu používatelia Zabbixu sledovať dostupnosť kontrol aktívneho agenta priamo zo Zabbix frontendu alebo monitorovať jeho stav pomocou novej internej položky.

Spolu s novými funkciami obsahuje najnovšia hlavná verzia Zabbix 6.2 aj množstvo nových šablón pre Envoy proxy, HashiCorp Consul, CockroachDB, TrueNAS, HPE MSA 2060 a 2040 a ďalšie. Okrem toho Zabbix 6.2 zavádza webhook integráciu pre riešenie GLPI IT Asset Management. Tento webhook môže byť využitý na preposielanie problémov vytvorených v Zabbixe do GLPi Assistance section.

Dostupnosť:

Zabbix 6.2 je teraz k dispozícii na stiahnutie: www.zabbix.com/download
Zistite, čo je nové v Zabbix 6.2: www.zabbix.com/whats_new_6_2
Preskúmajte sekciu dokumentácie Zabbix 6.2.0: https://www.zabbix.com/documentation/current/en/manual/introduction/whatsnew620
Pozrite si úplný zoznam v poznámkach k vydaniuhttps://www.zabbix.com/rn/rn6.2.0

O spoločnosti Zabbix

Spoločnosť Zabbix LLC má sídlo v Európe, Japonsku, Rusku a Spojených štátoch. Jej zakladateľom, generálnym riaditeľom a tvorcom produktu Zabbix je Alexej Vladishev. Hlavnou pracovnou oblasťou spoločnosti Zabbix LLC je vývoj open-source softvéru na monitorovanie celého technologického vybavenia v infraštruktúrach akejkoľvek veľkosti - on-premise aj v cloude. Okrem toho spoločnosť ponúka širokú škálu profesionálnych služieb navrhnutých tak, aby vyhovovali jedinečným obchodným požiadavkám každého zákazníka, vrátane implementácie, integrácie, vývoja na zákazku a konzultačných služieb, ako aj rôznych školiacich programov. Poslaním tímu Zabbix je sprístupniť univerzálne monitorovacie riešenie, ktoré bude cenovo dostupné pre všetkých. Prvá verzia Zabbixu bola vydaná v roku 2001. Zabbix ako spoločnosť bola založená v roku 2005 s cieľom poskytovať služby odbornej technickej podpory. Medzi zákazníkmi spoločnosti Zabbix sú vládne inštitúcie rôznych krajín spolu s niektorými z najväčších svetových telekomunikačných, finančných, vzdelávacích, maloobchodných a zdravotníckych spoločností. Mnohé z nich sú zaradené do zoznamu Fortune 500.


Ak sa chcete dozvedieť viac, napíšte nám na marketing@egroup.sk