TREND: Služby cloudu, o ktorých ste možno nevedeli  


              Keď sa povie cloud, väčšina firiem si predstaví len zdieľané dáta, ku ktorým možno pristupovať odkiaľkoľvek. Cloudové riešenia však majú aj ďalšie možnosti využitia, ktoré firme môžu ušetriť peniaze, energiu a najmä - o jej dáta sa starajú špecialisti. Viete napríklad, čo je služba OaaS?

              V minulosti, pri prevádzke softvéru na mieru, ktorý bol základom pre podnikanie (napr. online shop), mali organizácie tradične len dve možnosti. Časť z nich zvolila cestu budovania komplexného prostredia s pomocou vlastnej infraštruktúry a zabezpečenia prevádzky s využitím vlastných kapacít, zatiaľ čo niektorí sa rozhodli využiť služby cloudových poskytovateľov a ich infraštruktúru ako službu (IaaS - Infrastructure as a Service) alebo platformu ako službu (PaaS - Platform as a Service).

              Cloudové riešenia majú dnes pre firmy okrem technologických a používateľských aj ekonomické výhody - šetria firme peniaze. Dáta v cloude a súvisiace IT služby však potrebujú profesionálov, ktorí sa na túto prácu špecializujú. Často sú to roky práce, počas ktorých získavajú skúsenosti a vedomosti, ktoré sa nedajú rýchlo doštudovať v momente, keď sa vyskytne problém.

              Špecialisti vedia pomôcť aj v prípadoch, keď sa všetko do cloudu presťahovať nedá - vtedy hovoríme o hybridnom IT prostredí. A tu sú potrebné skúsenosti nielen z prevádzky v cloude, ale aj v lokálnej IT infraštruktúre, tzv. on-premise.

              Práve v tom momente prichádza k slovu OaaS, prevádzka ako služba (Operation as a Service). Je to ďalšia možnosť, ako znížiť náklady na IT prevádzku a ešte aj zvýšiť jej kvalitu.

              Ako to funguje?

              Najskôr potrebujete poskytovateľa IaaS, PaaS (napríklad IBM Cloud, Amazon AWS, Microsoft Azure, Rackspace), ktorý poskytne stavebné prvky virtuálnej infraštruktúry. Z nich je potom možné zostaviť prostredie podľa stanovených požiadaviek aj s ohľadom na vysokú dostupnosť a obnovu po havárii.

              "Nám sa napríklad osvedčilo pracovať s cloudovými riešeniami od spoločnosti IBM - zaujímavé je, že veľa firiem ani nevie, že tak ako Amazon a Microsoft, aj IBM prevádzkuje cloud, pričom v skutočnosti poskytuje viac ako 190 typov cloudových služieb. Cloudové riešenia všeobecne sa nám páčia aj preto, že pre klientov sú veľmi rýchlo a ľahko škálovateľné. Potrebujete napríklad navýšiť kapacitu servera? Stačí si ju doslova vyklikať s platobnou kartou v ruke a o chvíľu ju máte. To je výhoda z pohľadu zákazníka - koncovej firmy. Z nášho expertného pohľadu sú tam samozrejme mnohé ďalšie výhody, na základe ktorých vieme aj tým najväčším firmám garantovať nepretržité služby, dokonca využiť umelú inteligenciu," vysvetľuje Marián Benko, ktorý okrem toho, že je predseda predstavenstva spoločnosti eGroup Solutions, a. s., venuje sa aj digitálnej transformácii firiem.

              Prínosy využitia OaSS

              Výhody využitia tej najkomplexnejšej služby OaaS sa naplno prejavia v prípadoch, keď nastanú problémy.

              "Dobrým príkladom z praxe je zraniteľnosť súvisiaca s SSL bezpečnostnými certifikátmi, kedy mali klienti prostredie aktualizované do niekoľkých hodín od zverejnenia problému - pritom sa vyžadoval len minimálny alebo žiadny zásah od klienta," hovorí na príklade Marián Benko.

              Upresňuje, že "všetky návrhy zmeny architektúry, prevádzkové riešenia či opravy zabezpečenia, ktoré majú vplyv na jedného zákazníka, sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú týkať aj mnohých ďalších zákazníkov, pričom všetky prostredia je možné inovovať súčasne s využitím skúseností z viacerých IT prevádzok, o ktoré sa staráme, či je to v cloude alebo on-premise. Zároveň nami prevádzkované IT prostredia sú vždy pod kontrolou tzv. Zero Downtime Centra - nástroja s modulmi na podporu riadenia IT. Zero Downtime Center využíva na zabezpečenie svojich kľúčových funkcií niekoľko open-source technológií spolu so softvérovými komponentami IBM licencovanými v režime ESA (Embedded Solution Agreement), ktorý umožňuje využívať IBM softvér ako súčasť vlastného riešenia ESA partnerov."

              Poskytovateľ takejto služby spolupracuje s klientom, aby sa dozvedel všetko potrebné o jeho systémových požiadavkách a následne riadil a kontroloval celú implementáciu týchto požiadaviek do spoľahlivého produkčného prostredia s minimálnym výpadkom. Súčasne vie pomôcť pri návrhu využitia cloudu a OaaS pre stratégiu obnovy po havárii formou poskytnutia služby (DRaaS - Disaster Recovery as a Service).

              "Operation as a Service (OaaS) eliminuje nutnosť mať vo firme zamestnaných vlastných správcov IT systémov, ktorí sa reálne starajú o malý počet aplikácií a nemôžu mať toľko skúseností z viacerých prevádzok IT," uzatvára Marián Benko.

              Zdroj: TREND

              Ak sa chcete dozvedieť viac, napíšte nám na sales@egroup.sk